Muuseumitund Võrumaa Muuseumis

Õpetaja Kerli on kandnud mitmeid aastaid hoolt selle eest, et lapsed saaksid osa Võrumaa Muuseumis toimuvatest programmidest. Sel korral osalesid 1.-3. klassi õpilased 16. veebruaril muuseumis vastlapäevaga seotud tegevustes.
Kõigepealt rääkis muuseumiõpetaja vastlapäevaga seotud uskumustest, tavadest ja söökidest. Seejärel suunduti vastlakakku valmistama. Töö käis rühmades. Iga laps sai taina kokkusegamisel kätt proovida. Ei jäänud vastlaliugki tegemata. Põnev oli muuseumipõrandal tekist „kelguga“ sõitu teha. Ikka nii, et üks veab ja teine istub tekil. Liud tulid igatahes meeleolukad ja pikad. Peale vastlaliugu ootas ees meisterdamine. Vastlavurr. Vahe oli varasemate aegade vurridega selles, et sea varbaluu asemel kasutatakse kaasajal pigem nööpe. Veel teinegi osavust treenida aitav mänguasi sai valmis meisterdatud. Selleks oli plastlusikast hiireke, millega sai püüda lusikasaba külge kinnitatud nööri otsas rippuvat lõngapalli.
Päev muuseumis lõppes karaski mekkimisega, mis tegevuste ajal ahjus küpses ja tunni lõpuks valmis sai. Karask lõhnas oivaliselt ja maitses hästi. Mõni laps tunnistas, et karaskit pole ta varem söönud ning selle maitse on harjumatu.
Õpilastele meeldis muuseumitund väga.
Anne Heier

Lisa kommentaar